Кампанията за смяна на Никола Стърджън като лидер на Шотландската национална

...
Кампанията за смяна на Никола Стърджън като лидер на Шотландската национална
Коментари Харесай

Управляващите в Шотландия разтърсени от скандали преди избора на лидер

Кампанията за промяна на Никола Стърджън като водач на Шотландската национална партия (ШНП) и първи министър на Шотландия прерасна в същински безпорядък и оставки на двама високопоставени фигури единствено за 24 часа, заяви " Евронюз ".

В събота авторитетният основен изпълнителен шеф Питър Мърел подаде оставка. Това се наложи, откакто стана ясно, че е дал неверен брой на членовете на медийния необут на партията в отговор на искане на публицист. В изказване той твърди, че не е имал желание да подвежда.

Отбелязва се, че Мърел, който отговаряше за подмолните интервенции на партията повече от 20 години, също по този начин е женен за първия министър Никола Стърджън. Начинът, по който изпълнителният шеф на партията управлява продължаващото съревнование за водачество, беше подложен на критика през последните седмици. Има и изказвания за пристрастност към един от претендентите по-конкретно - съгласно известията пожеланият правоприемник на Стърджън.

Освен това има интензивно полицейско разследване на обвиняванията, че с £600 000 (€680 000) партийни пари са били осъществени злоупотреби със знанието на Мърел.

В петък шефът на медиите на Мъри Фут, който преди този момент беше редактор на вестник, също подаде оставка, откакто съобщи подправените данни за участието, които му бяха дадени, на журналиста, който попита за тях.

Гласуването за нов водач стартира по-рано тази седмица.  Изпълнителният шеф на партията заяви обаче, че няма да разкрие какъв брой членове на партията имат право да гласоподават. И тримата кандидати в бюлетината Кейт Форбс, Аш Ригън и Хумза Юсаф се оплакаха от това.

Още през февруари публицист от вестник Sunday Mail съобщи, че 30 000 членове на партията неотдавна са се отдръпнали, значително като митинг срещу шотландския законопроект за признание на пола, който беше признат с голяма междупартийна поддръжка в шотландския парламент в края на 2022 година, само че към момента се смята за противоречив.

Предизборната акция хвърли светлината на прожекторите върху политическите разделения в SNP, и когато кандидатите си размениха остри удари по време на телевизионни диспути.

В същото време, скорошно изследване на публичното мнение сподели, че поддръжката за независимостта на Шотландия продължава да понижава в страната. Едва към половината шотландци желаят обособяване от Кралството. Кампанията за самостоятелност е съществена за ШНП. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР